Profile Photo

БГ учени правят достъпно отглеждането на трюфели в сливова градина

  • Public Group
  • 3 months, 2 weeks ago
  • 0

    Posts

  • 1

    Members

Description

Опитайте да наръсите малко върху бъркани яйца или добавете малко масло от трюфели в тигана, докато ги приготвяте. Трюфелите се съчетават чудесно с яйца от всякакъв вид. Страната е един от най-големите износители на черни летни трюфели в света. Тези летни трюфели се събират в същите райони като белия зимен трюфел, но през различен сезон. Има сладък, чеснов аромат, който е приятен, но е по-нисък от този на белия зимен трюфел поради своята финост и мускусен аромат. Белият зимен трюфел например се смята за един от най-големите деликатеси в света, търгува се главно в Италия, Франция, САЩ и Германия. Целта им е да покажат, че българският трюфел е висококачествен и не отстъпва по нищо от тези на утвърдените трюфелни дестинации, като Франция и Италия. Те растат във Франция, Испания и Италия. В противен случай ловците на трюфели, например, ще трябва да плащат патентен данък във всяка община, в която търсят този вид гъба.
Васил Петров е и търсач, и търговец на трюфели във Великотърновско. Ако нарушението се прави от търговец глобата може да скочи до 3000 лева. Цените на трюфелите започват от 100 лева и могат да достигнат до 10 000 лева за килограм. Който пък извършва изкупуване, търговия, обработка, съхранение или транспортиране на трюфели в нарушение на разпоредбите ще се наказва с глоба в размер от 3000 до 5000 лева. Единствената жена в групата – Гергана Василева, получава условна присъда от 1 година и 11 месеца и глоба в размер на 20 000 лв. Така например, ако физическо лице уврежда естествените находища на трюфели ще се наказва с глоба в размер от 1 000 до 2 000 лева, а предметът и средствата на нарушението се отнемат в полза на държавата. Въвеждат се и браншови организации като част от защитата на лицата, извършващи тази дейност и регулация на пазара против монополни практики. Със законопроекта се създава регистрационен режим за придобиване на право да се извършва дейност – добив на трюфели. Понастоящем, общият режим регламентиран в Закона за горите е свързан с издаване на позволително за събиране на трюфели от територията на съответното ТП ДГС/ДЛС, когато това е за стопански нужди или свободно, когато това е за лични нужди.
Специални изисквания има и правоимащите лица, регистрирани като ловци на трюфели, за които също ще има разрешителен режим. Създава се механизъм за защита на всички участници в процеса – собственици, ловци на трюфели, собственици на пунктове за изкупуване и др. Шест години по-късно купихме първия парцел и над 3 години продължи купуването и добавянето на всички части. Всъщност, проучванията са установили, че трюфелите дори могат да бъдат пълноценен източник на протеини, осигурявайки ви всички хранителни вещества, от които се нуждаете. Между другото, трябва да се уверите, че почвата е винаги мокра и в никакъв случай не я избягвайте да изсъхне. Годишният експорт на трюфели от България е приблизително 150-200 тона, но това са само официалните данни, реалният експорт не е отчетен статистически, но се предполага, че далеч надхвърля официалните данни. Годишният оборот е приблизително 200 милиона евро по посочените по-горе източници. Добивът на трюфели ще се извършва само от лица с висше образование по направление „Горско стопанство”, „Растениевъдство” или „Биология”, както и ат лица със средно образование и с придобита квалификация “техник-лесовъд” или диплома за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация с придобита 3-та степен на професионална квалификация по специалностите “Горско стопанство и дърводобив”, или “Горско и ловно стопанство”, или хора, получили удостоверение за успешно положен изпит, издадено от Регионална дирекция по горите (РДГ).
На всеки 10 дка площ държавна или общинска собственост, както и собственост на физически или юридически лица, може да се издаде само едно действащо позволително, гласи проектът. Основно натоварени с тази дейност ще са администрациите на Изпълнителна агенция по горите и Регионалните дирекции по горите, където има изградена система по Закона за горите за регистър на лицата , осъществяващи лесовъдска практика, както и електронна система за превозни билети за дървесина и недървесни горски продукти. Предвиждат се административни наказания за унищожаване на естествени находища на трюфели, за осъществяване на дейност със забранени методи, забранени средства, в забранено време, забранено място, съответно за изкупуване, търговия и преработка на неузрял трюфел или такъв добит без надлежно разрешително. Засаждането на заразени с трюфел дръвчета обаче също не е регламентирано. Няма и “нормативна уредба, в която да се ползва единен подход на опазване на находищата на трюфели, устойчиво ползване, съблюдаване правата на собственост върху поземлените имоти с находища, спазване на екологичното законодателство и не на последно място приходи за държавния бюджет от дейността”. 3. Аромата трябва да се състои от набор от прости усещания и интензивност. Дистанционното и нашийника са литиево йонна вградена батерия, която се презарежда от зарядно устройство. Според френските майстори готвачи, ако добавите съвсем малко трюфели в пържените яйца, се получава закуска, за която всеки ще си спомня дълго.

 

New Report

Close