Profile Photo

Лешници и трюфели – култури за алтернативно земеделие в Силистренско

  • Public Group
  • 3 months, 1 week ago
  • 0

    Posts

  • 1

    Members

Description

По неофициални данни ловците на трюфели в България са около 30 хил. Изкупната им цена на килограм е около 70-80 лв. Протестът им е в отговор на предложението на финансовото министерство препитаващите се с това да бъдат облагани с патентен данък. Тогава около 200 събирачи на трюфели се жалваха в Добрич от забраната за достъп до горските територии в 20-километровата зона около свиневъдните комплекси. Събирачите на диворастящи гъби са поне около 60-70 хил. Предлага се отмяна на критерия “година на въвеждане в експлоатация на съществуващи сгради”, като и най-старите са задължени да имат най-малко клас В. През 1992 година израелският химик Рафаел Межулам го идентифицирал като анандамид. Толкова рядко се случва, че с каквито и да било намеци, че можете да опитате да го съберете от лятната си къщичка, хората вдигат рамене учудено. До този момент обаче този бизнес е изцяло на черно, липсват каквито и да е правила за добива и продажбата на трюфели.
Освен това цената му е висока – 1 000 евро за килограм. Около 20 000 са търсещите ценната гъба, която е в най-големи количества в североизточната част на страната – около Балчик, пише “24 часа”. Той подчерта, че браншът се обединява около три изключително важни приоритета. Но те са и доста рядко разпространени, търсят се из горите предимно в зимните месеци. В миналото са използвали предимно прасета, които да изравят ценните гъби. Напоследък освен с рецепти за домашни вкусотии аз искам да ви запозная и с едно изкуство за мен, което заедно с кулинарията се допълват до съвършенство. Сега гъбата ще живее собствен живот, съхранявайки качествата си непроменени за около месец на температура между 2 и 7 градуса. 100 хил. българи. По статистика на НСИ годишният износ на трюфели от България е около 500 тона, а добива на диворастящи гъби е около 1000 т годишно, но оборотите в бранша са променливи в зависимост от клима. Върнете тавата в хладилника, докато трюфелите на тортата не са достатъчно здрави, за да се потапят, около 30 минути. Парчето, с което ще готвите пък измийте и обелете с фина белачка или нож за плодове. Назъбеният нож е най-подходящ за целта. Как се съхранява трюфел, за да запази свежестта си най-дълго?
Според запознати търсачите на трюфели у нас може да си докарат 20-30 хил. В четвъртък земеделското министерство пусна за обществено обсъждане проект за нормативен акт, а на следващия ден и депутати от ВМРО внесоха в парламента идентични текстове. В България не може да се даде точна информация за количествата диворастящи гъби и трюфели, но според експерти става дума за големи приходи за родната икономика в размер, поставящ ги непосредствено след тези от дърводобива. Престъпната схема е установена след проведени действия на служители от ДАНС и отдел „Икономическа полиция, с използването на СРС-та. При диворастящите гъби основни конкуренти на България са Румъния, Македония и Сърбия, а напоследък Турция, Русия и Беларус. При успешно намиране, не забравяйте да възнаградите с лакомства своя търсач. При някои видове трюфели страната ни е на челни места в Европа, а при летния трюфел е номер едно в света. „Много дълги години в този бранш регулацията беше минимална, да не кажа – никаква, и може би е крайно време да се направи нещо”, заяви Димитър Димитров, председател на Асоциация “Български трюфел”. Явно в някои от разсадниците, откъдето са доставени фиданките, е имало мицел от трюфели и корените на дръвчетата са били заразени”, казва Димитър Димитров, председател на Асоциация „Български трюфел”.
В кулинарно отношение това смело съчетание се комбинира идеално с гъши дроб и някои крехки меса, например патешки гърди. Намира се от специално обучени кучета, защото расте в корените на дъбове, липи, тополи, брези на дълбочина 20-30 см в почвата. Броят им обаче постоянно расте, защото бизнесът с подземната гъба бил много доходоносен. Изследвания показват, че продукцията е била доста по-голяма в по-ранни години и постепенно намалява, което става причина цената им да се покачва. Събирачи, преработватели и търговци на трюфели и горски гъби настояват за ясни правила, които да направят възможен добива им през новия сезон. Необходимо е да се задължават трюфаджиите да закопават дупките, след като са намерили, за да може да се възстанови мястото, за да може да плододава. Вече два месеца след въвеждане на новите законови правила, легитимиращи събирането на трюфели и диворастящи гъби като професия, а вероятно и през март, системата ще бъде блокирана и това неминуемо носи загуби както на събирачите, така и на търговците и преработвателите. Ловът на трюфели в Италия е традиция през последните 160 години. Белият трюфел се изнася 100%, като цената му в страни като Италия и Франция в момента минава 3500 евро за килограм. Думата трюфел я няма в нито един закон.

 

New Report

Close